ZOMERHUIS MET ZWEMBAD

We kregen de opdracht om een Nederlands literatuurboek opnieuw vorm te geven. De vormgeving moest gebaseerd zijn op hoe jij het boek geïnterpreteerd had. Hoe je dit ging doen was geheel vrij. Ik het boek staat huisarts Marc bekend als de beste huisarts ooit. Hij heeft daarom veel bekende mensen in zijn klantenbestand zitten. Hij raakt bevriend met één van zijn patiënten, Ralph Meijer, een bekende acteur. Ze raken zo goed bevriend dat ze met hun gezinnen samen op vakantie gaan naar een zomerhuis. Tijdens deze vakantie wordt de dochter van Marc verkracht. Marc verdenkt hier Ralph van. Na de vakantie komt Ralph weer bij Marc op het spreekuur met gekke bulten op zijn lichaam, Marc ziet gelijk dat dit kanker is. Hij zegt hier echter niks over en doet alsof hij een monster opstuurt. Marc geeft bewust de verkeerde diagnose omdat hij nog steeds denkt dat Ralph zijn dochter verkracht heeft. Uiteindelijk overlijdt Ralph, en blijkt dat hij helemaal niet degene was die de dochter van Marc verkrachtte.

HET ONTWERP

De gebeurtenissen in het boek deden mij denken nieuwsberichten, daarom wilde ik graag een krant gaan maken. Maar dan een soort nieuwe versie van een krant, modern en met een typografisch experiment erin. In de krant wilde ik de gekke gedachtes van Marc uitlichten, zijn gedachtes passen helemaal niet bij een goede huisarts. De enige die zijn gedachtes weten dat ben jij als lezer. 

Zijn gedachtes zijn gevoelloos, bijna robotachtig. Om dit te benadrukken heb ik voor een pixel font gekozen en ook de beelden pixelig gemaakt. Het font van de koppen is een klassiek font met schreef en afwijkingen. Dit slaat op mark die een goede klassieke huisarts lijkt, maar allerlei gekke afwijkingen in zijn gedachtes heeft. 

Dit project heb ik als experiment gebruikt, ik heb me van te voren niet verdiept in de regels van een krant. Ik ben zelf gaan experimenteren met de typografie en de opmaak van de pagina’s. Ik wilde iets maken wat mooi en leuk is om naar te kijken, en wat de lezer pusht om de gekke gedachtes te lezen.