WAT IS LA BELLA FIGURA?

Tijdens ons school tripje naar Milaan moesten we onderzoek doen naar een zelfgekozen jeugdcultuur. Uiteindelijk moesten we een huisstijl ontwerpen voor een pop-up tentoonstelling over een jeugdcultuur in Milaan. Tijdens mijn onderzoek kwam ik op het begrip “la Bella Figura” wat zo iets als “goed voor de dag komen” betekent. Dit uit zich niet alleen in uiterlijk, maar eigenlijk in alles. Denk aan mooie auto’s, goed ingerichte huizen, de manier waarop je praat en voldoen aan een schoonheidsideaal. Dit laatste betekent geen tattoos, vrouwen hebben lang haar, mannen hebben kort haar en iemand daten van hetzelfde geslacht kan niet. Vanaf buiten moet alles perfect lijken. In Milaan heb ik jongeren geïnterviewd over dit onderwerp. Toen kwam al vrij snel naar boven dat het allemaal heel perfect lijkt, maar dit eigenlijk helemaal niet zo is. Veel jongeren hebben het gevoel dat ze 24/7 een masker op hebben.

DE HUISSTIJL

In de huisstijl heb ik dit masker verwerkt door middel van lijn tekeningen. Een lijn is immers perfect. Dit perfecte wordt doorbroken door een ruwe veeg, zo perfect is het namelijk helemaal niet. Het kleuren palet bestaat uit nude tinten, die in dit geval staan voor saai en eentonig. Want dat is wat je dan krijgt toch? Een saaie eentonige wereld waarin alles perfect lijkt, maar het niet is. Je logo en visitekaartje is wat je uitstraalt naar de buitenwereld, deze heb ik dus perfect gemaakt, met goud en zonder het ruwe randje uit de rest van de uitingen.